Hemligheter och Historia: Utforska Västerås med Deila & Dåtidens Turer

Välkomna till unika tidsresor och guidade rundturer:

Förbered dig på en upplevelse utöver det vanliga, där historien vävs samman med spänning och gemenskap. Utforska Västerås till fots i sällskap med vänner, kollegor eller kanske som en belöning till dig själv. Det blir en resa genom tid och rum, där varje steg öppnar dörrar till gåtfulla berättelser och fascinerande platser.

16 Maj: 
Hahr och Stallhagen: Erik Hahr är Västerås mest kände arkitekt och hans byggnader har präglat staden. Stallhagen har kallats för direktörernas område. Här byggde man tjusiga bostäder vid förra sekelskiftet. De vill säga, de som hade råd, de som var något. Och alla som var något ville bygga här. Lär känna Erik närmare, hur formade han Västerås, vilka är hans storslagna villor här och vilka byggdes de för. (Vi går inte in på någon av villatomterna.)
SAMLING: Utanför Erik barndomshem på Stallhagsgatan 11. (Gå ej in på tomten.)

3 Juni: 
Skultuna bruk: Ett av världens äldsta aktiva mässingsbruk, men varför anlades det och varför just här? Hör om mäster Jacob som saknade sin hustru, om den oförglömliga brukspatronessan Susanna som gjorde allt för att hennes dotter inte skulle få ärva, om bruksledaren Hammarsköld som flydde till Amerika, om den populäre Nordenskjöld och om förödande bränder och vårfloder. Turen börjar nere vid bruket och går längs med det natursköna området vid Svartån. Obs, det är kuperad terräng och vandringsvänliga skor behövs, samt att man inte är rörelsehindrad.
SAMLING: Utanför entrén till mässingbruket.

27 Augusti:
Kyrkbackstur: Västerås äldsta, bevarade bostadskvarter utgör en utmärkt grund att förflyttas bakåt i tiden i. Här blandas inslag som den nitiske biskopen Rudbeckius, Lång-Brita med bordellen och andra färgstarka karaktärer, den anrika djäkneskolan, humlegårdar och skvaller, men även elände och hemskheter som fylleri, digerdöden och stadens mest avskydde person – bödeln.
SAMLING: Samling och avslut vid Domkyrkan

2 September:
Djäknebergstur: Hör om den färgstarke och karismatiske Sam Lidman på 1800-talet, som hade en vision om hur berget skulle fostra invånarna. Han ger oss många olika budskap på stenarna, bl.a. både moraliska men även skäll! Du kommer garanterat se på Djäkneberget annorlunda efter denna tur!
SAMLING: Vid Sam Lidmans staty

Tider: Alla turer startar kl 18:00. Vandringarna är ca 1 timme, kom gärna 10 minuter innan start.

Är ni en stor grupp som önskar gå på ett eller fler av vandringarna, hör av dig till amanda@lokalahjalpen.se

Stort tack till Deila & Dåtiden med Nina samt alla vandrare som gör denna insamling möjlig, alla biljettintäkter går oavkortat (100%) till välgörenhet genom Lokala Hjälpen. Läs mer om Deila & Dåtiden här.

Välkommen på en resa genom Västerås spännande historia. Vi garanterar att du kommer att ha en minnesvärd och upplevelserik tur.

 

      Guidade turer i Västerås med Deila & Dåtiden

Datum
Starttid
Plats
2024-05-16
18:00
Se plats i eventet
2024-06-03
18:00
Se plats i eventet
2024-08-27
18:00
Se plats i eventet
2024-09-02
18:00
Se plats i eventet