Följ med på en fängslande resa tillbaka i tiden och upptäck dåtidens mentalsjukvård och sinnesslöanstalter!

Vi bjuder in dig till en unik och tankeväckande föreläsning där vi dyker ner i hur och varför personer med behov av omvårdnad och psykiatrisk vård under förra seklet blev placerade på stora mentalsjukhus. Med särskilt fokus på Salberga sinnesslöanstalt, som öppnade sina portar 1930, kommer vi att utforska varför dessa stora institutioner byggdes och vilka som tillbringade sina liv där.

Du får en inblick i personalens erfarenheter och, viktigast av allt, en gripande berättelse om de personer vars liv präglades av dessa anstalter.

Efter föreläsningen välkomnar vi dig till ett engagerande panelsamtal med experter och representanter från viktiga samhällsfunktioner som idag erbjuder stöd till denna grupp.

Här får du möjlighet att delta i diskussionen, ställa frågor och få en djupare förståelse för hur vården har utvecklats.

Missar inte detta tillfälle att bli en del av en viktig och inspirerande konversation!

Föreläsare: Clara Mäkitalo, enhetschef inom Vuxenpsykiatrins öppenvård i Västerås och  med erfarenhet av arbete inom rättspsykiatri och LSS-verksamheter. Utöver erfarenhet från vårdande och stöttande verksamheter brinner Clara för att berätta om hur vården utvecklas över tid: ”Vi har alla ett ansvar för den historia som ligger till grund för den vård som bedrivs idag och att bemöta alla människor med respekt och ett lika värde”.


När: 23/10
Tid: Välj mellan kl.15:00 eller kl.18:00 föreläsningen pågår ca 1,5h
Var: Västerås Kongress


Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla.
– 
Vill DU skänka en frivilig summa till Lokala Hjälpen är vi tacksamma. Den insamlade summan kommer att oavkortat gå till Svenska Downs förening i Västerås. Swisha till 123 523 1790 och märk med ”Föreläsning Clara”

Detta är ett samarbete mellan Lokala Hjälpen, Svenska Kyrkan, Västerås Stad, Region Västmanland och Citysamverkan och är en del av manifestationen för allas lika värde.

Varmt välkomna !

Lokala_Hjlpen_symbol_rd.png  Logotyp | Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat   vasteras logotyp   Logotyper - Region Västmanland   Västerås Citysamverkan - Amala + Kamala   Bildresultat för västerås kongress logga

Ett tryggare och bättre Västerås
Vi på Lokala Hjälpen vill samla västeråsarnas stora engagemang för att bygga ett tryggare och bättre Västerås genom de fem Lokala målen. En tryggare stad som är bättre att bo, leva, jobba, studera och driva företag i. Ett mer hållbart Västerås helt enkelt.

Datum
Starttid
Plats
2024-10-23
15:00
Västerås Kongress
2024-10-23
18:00
Västerås Kongress