Tid & plats

Datum: 2023-09-28

Tid: 18:00

Plats: Västmanlands Teater

”Det är en svag grund för rättvisa.
Men det är vad vi har. Det här rummet.
Himlen utanför fönstret och vår egen värdighet under den.”
– Lizzie Luke, barnmorska

Året är 1759 på landsbygden i östra England. Sally Poppy står anklagad för mord på en liten flicka och har erkänt brottet. Hon hävdar att hon inte kan hängas på grund av havandeskap. För att avgöra om hon talar sanning eller ej, har domstolen tillsatt en jury bestående av 12 husmödrar för att avgöra frågan – talar Sally sanning, bär hon på ett foster och ska hennes liv därför skonas? Kvinnorna sitter nu inlåsta tillsammans med den anklagade i ett rum, som ingen får lämna förrän de kommit fram till ett enhälligt beslut. En tillsynsman övervakar dem, men han har inte lov att tala förrän beslutet är taget.

Allt kvinnorna har är varandra, och med en folkhop som skriker efter blod utanför Rådhusets fönster brottas de tolv kvinnorna i sina nya, ovana, maktpositioner för att avgöra Sallys öde.

Himlavalvet (original The Welkin) är skriven av Lucy Kirkwood och hade premiär på The National Theatre i London i början av 2020. Med en ensemble bestående av femton skådespelare, varav tretton är kvinnor och som befinner sig på scenen samtidigt under i princip hela pjäsens gång gör den unik för vår samtid.

Handlingen utspelar sig i realtid och vi får följa kvinnornas moraliska dilemman i en värld där de vanligtvis inte har någon makt alls förutom den i deras egna hem. Varje kvinna har sin egen förklaring till varför de anser att Sally bör avrättas eller ej och att komma fram till ett enhälligt beslut verkar så gott som omöjligt.

Foto: Klara G

På scen: Alexander de Sousa, Amanda Lindberg, Astrid Kakuli, Bodil Malmberg, Cicilia Sedvall, Elina Norén Sandberg, Evelina Benedicks, Gunilla Larsson, Hanna Lekander, Hannah Canvert, Malin Mases Arvidsson, Mattias Redbo, Sasha Becker, Sofi Helleday, Yasmine Seifi.

Evenemanget tas fram i samarbete med Västmanland Teater och alla intäkter går oavkortat till Lokala Hjälpen.

Plats: Stora scen
Längd: Ca 3 timmar, inkl paus
Mat och dryck: Bistron håller öppet innan föreställningen, samt i pausen. Detaljerad information meddelas dig som bokar.